Esport d’elit i celiaquia, una unió possible?

La celiaquia i l’esport d’alt nivell: poden conviure?

Tot i que pot semblar una mica contradictori, la celiaquia no suposa cap impediment per a un esportista d’alt nivell. Tot al contrari. En general, els esportistes estem molt acostumats a portar un menú establert i, especialment en algunes èpoques de la temporada, una mica estricte, per poder abastir el nostre cos amb totes les demandes energètiques i de nutrients que requereix quan hi ha molt de desgast.

I la celiaquia, per sort, és una malaltia que no necessita medicaments, sinó que es tracta amb una alimentació adequada, lliure de gluten.

Si sumem una cosa amb l’altra -el costum d’un esportista de portar un menú establert i de portar una dieta concreta lliure de gluten-, el resultat no és complicat per a un esportista que vol avançar.

El més bàsic -un fet que al final es pot aplicar a qualsevol esportista- és que aquest menú o dieta lliure de gluten, que se li prescrigui arribi als valors nutricionals i demandes energètiques adequades per cobrir les necessitats del seu esport i sigui equilibrada en nutrients. De manera que ofereixi a l’esportista una bona capacitat tant energètica, a través, posant èmfasi en els carbohidrats i els greixos saludables pels entrenaments, tant com de proteïnes per a la recuperació post entrenament.

Anna Comet, atleta celíaca
Quan pot suposar un problema la celiaquia per a un esportista?

Per mi en dues ocasions:

En primer lloc, quan la malaltia no està diagnosticada, recentment s’ha diagnosticat o l’esportista ingereix gluten (conscientment o no). En aquests casos, és molt probable que tingui carències greus a causa de la mala absorció dels nutrients, ja que amb les vellositats de l’intestí en mal estat o atrofiades, l’absorció nutricional sol ser pobre.

Per tant, l’esportista tindrà moltes més possibilitats de patir lesions, anèmies, tenir un sistema immunitari debilitat i, amb molta probabilitat, aquest fet acabarà repercutint en el rendiment i, evidentment, en la salut.

I, en segon lloc, quan hem de viatjar. A casa, és fàcil tenir el control sobre què es menja i, sobretot, com es cuinen els aliments. La majoria d’esportistes viatgem sovint per competicions, entrenaments o compromisos derivats de la professió. En aquests períodes és quan es complica la relació amb l’alimentació i pot arribar a generar estrès abans del viatge. Per poder controlar-lo el màxim possible, va molt bé portar sempre menjar empaquetat al buit a la maleta de viatge, procurar allotjar-se en apartaments per poder cuinar i tenir controlats llocs on poder comprar amb seguretat.

Què cal saber de la nostra esportista celíaca d’elit:

Anna Comet és una prescriptora de 0% Gluten, marca amb què col·labora sempre que se li proposa ja que ella conviu amb la celiaquia. És una autoritat dins l’esport d’elit. Aquestes són les seves credencials:

  • Atleta professional, Periodista i Entrenadora Personal
  • Llicenciada en Periodisme i Traducció Inscrita a la ROPEC (Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya) amb el número 049434
  • Tècnica esportiva en excursionisme i esquí alpí
  • Màster en entrenament personal i treball de força
  • Preparadora per a atletes de curses de muntanya (acreditada oficial)
  • … i excel·lent defensora dels valors de 0% Gluten!
Anna Comet a la línia de meta
Desplaça cap amunt